Uit: NRC Next, 26-10-2011

Ben je man? Vrijgezel? En zoek je wanhopig een vrouw? Ga dan in Utrecht of Amsterdam wonen. Het overschot aan jonge, hoogopgeleide vrouwen is daar groot en groeit alleen maar, schrijft freelance journalist Tijs van den Boomen vandaag in nrc.next. Vooral Utrecht is een mannenparadijs: daar dingen 129 vrouwen om de gunsten van 100 mannen.

Op het platteland zijn de verhoudingen juist andersom. En volgens de in het artikel aangehaalde hoogleraar demografie Jan Latten is dat best een zorgelijke ontwikkeling.

We weten dat mannen zonder partner riskanter leven. Ze zorgen slecht voor zichzelf, drinken meer, vereenzamen. Wie gaat op het krimpende platteland voor de sociale verbanden zorgen?

Niet de vrouwen dus. Maar in de steden hebben die het ook bepaald niet gemakkelijk, schrijft Van den Boomen.

Steeds meer vrouwen vinden niet de man die ze zoeken. Dat komt maar gedeeltelijk door het tekort in absolute aantallen. Vrouwen zoeken namelijk een man die minstens hetzelfde opleidingsniveau heeft als zijzelf, terwijl een man een partner ‘onder zijn niveau’ geen probleem vindt. (…) De te kleine vijver waaruit vrouwen moeten vissen, wordt dus ook nog eens leeggeroofd door lager opgeleide seksegenoten.

Het is dus niet zo dat grootstedelijke mannen lui achterover kunnen leunen, omdat de vrouwen toch wel in de rij staan. Vrouwen stellen eisen. Vrouw zoekt geen Boer, maar Slimme Man – laat het tv-format maar komen. Maar als dat nou niet kan? Wat als er in het mannenparadijs nu eenmaal niet genoeg slimme mannen te vinden zijn? Moeten de vrouwen hun eisen dan niet gewoon een beetje naar beneden bijstellen? Niet zo moeilijk doen?

Utrecht een mannenparadijs?