Afgelopen week las ik een opmerkelijk bericht op nu.nl:

De helft van de mannen weet al na één date of zij de ware is, terwijl vrouwen minstens zes dates nodig hebben om te bepalen of hij voldoet aan haar ideaalplaatje.

Een man wordt verliefd na een betekenisvolle blik, glimlach of vleugje van haar parfum. Hij hoeft amper met de vrouw van zijn dromen te hebben gepraat, voordat hij zeker weet dat zij de ware is. Vrouwen hebben veel langer nodig om een man in hun hart toe te laten.

CC Copyright: http://www.flickr.com/photos/lel4nd/

Dat is eigenlijk best wel een opmerkelijk bericht: en niet alleen omdat men er vaak van uit gaat dat vooral vrouwen snel verliefd worden. Wat ik zo bijzonder vind, is dat er zo weinig “echte” interactie nodig is om het gevoel te krijgen dat je ‘de ware’ hebt ontdekt.

Los van de vraag of dit voor iedereen zo geldt (het is maar een onderzoek, waar vast van alles op aan te merken is), levert dit wel een aantal interessante vragen op:

  • Als je na 1 date verliefd wordt, hoe komt dat dan? Wat heeft hij of zij waardoor je hart sneller gaat kloppen? Is dat een bepaald patroon?
  • Is zo’n snelle verliefdheid een goede indicator of het ook een langdurige stabiele relatie zou kunnen worden?
  • Als die verliefdheid er niet direct is, is het dan nog de moeite waard om iemand nog een keer te zien?

Ja, ik heb die laatste twee vragen enigszins retorisch geformuleerd :-).  Er is helemaal niets mis met verliefdheid: het is juist een van de mooiste dingen die God mijns inziens geschapen heeft. Maar houdt in je achterhoofd dat het geen garantie is voor een goede relatie, en dat liefde ook kan groeien als die bliksemschicht niet direct na de eerste ontmoeting komt.

Verliefd na de eerste date